• 0475/49 18 52
 • info@gruwez.org

Op zoek naar een architecten?


architect gent

Zoek een architect - zoekeenarchitect.be?
De snelste en meest eenvoudige manier om een architect te vinden is via het internet. De kans dat u de architect van uw dromen vindt, wordt echter groter als u wat grondiger te werk gaat. Informeer bij familieleden, vrienden, kennissen, collega's en vaklui naar hun ervaringen met een architect. Ga woningen bekijken die door hun architect ontworpen zijn. Doorblader tijdschriften en andere publicaties. Kijk goed rond wanneer u onderweg bent en bel aan wanneer u een woning ziet die u bevalt. Vraag naar de naam van de architect, hoe hij te werk is gegaan en hoe de samenwerking met hem is verlopen. De meeste bouwheren zullen blij zijn met de belangstelling die u toont en u graag meer vertellen over hun bouwavontuur. U kunt ook deelnemen aan openhuizenevenementen zoals “Mijn Huis Mijn Architect” en “De Vlaamse Renovatiedag”.
moderne huizen
Orde van Architecten:
Een huis bouwen of verbouwen is één van de meest belangrijke gebeurtenissen in uw leven. Het is een uitermate boeiende ervaring die veel fijne en intense momenten met zich meebrengt. Bouwen of verbouwen houdt ook in dat u een hele reeks ingrijpende beslissingen moet nemen die gevolgen hebben voor uw verdere leven. Uw thuis is veel meer dan een aantal kubieke meters baksteen, hout, glas en beton. In de eerste plaats is het uw leef- en beleefomgeving. Om van uw huis uw thuis te maken, moet u er zich goed in voelen. Een huis moet niet enkel mooi zijn, maar ook comfortabel, functioneel én energiezuinig. Elk huis heeft zijn eigen identiteit en weerspiegelt de persoonlijkheid en cultuur van haar bewoners. Een architect is de best geplaatste persoon om een leefomgeving te creëren die het best aansluit bij uw behoeften en gevoelens. Hij fungeert als uw vertrouwenspersoon en luistert naar uw wensen. Hij helpt u doorheen alle administratie, ontwerpt en begeleidt en adviseert u bij de aanbesteding en de uitvoering van de werken. Op deze pagina komt u alles te weten over de samenwerking met de architect.
 
Sculp[IT] architecten antwerpen
sculp(IT) architecten uit Antwerpen is actief in verschillende sectoren; private woningen, showrooms, winkels, kantoren, groepswoningbouw, nieuwbouw, renovatie en inrichting..
b&b kopen frankrijk
Lens°ass architecten
Verbouwen is geen tweederangs opdracht. Terwijl bij nieuwbouw vaak een referentiekader ontbreekt is bij renovatie en restauratie het "aanwezige" het uitgangspunt. Lens en Prinsen en hun equipe tonen ons wat omgaan met bouwkundig erfgoed betekent. Er wordt niet vertrokken vanuit een nostalgische attitude; de taak van de architect is het gebouw goed te begrijpen en het door te geven aan de volgende generatie. Vooreerst elimineren wat storend is om vervolgens toevoegingen aan te brengen met de grootste zorgvuldigheid. Dit vraagt een attitude van respect waarbij het bestaande in balans wordt gebracht met het nieuwe. Juist dit evenwicht vraagt vakkennis op verschillende niveaus: van ruimtelijk inzicht tot beheersing van de verschillende materialen met de bijhorende details. Het aanpassen aan de actuele noden en woonbeleving weet studio Lens°ass in harmonie te brengen met de historische dimensie. Een interessante ontdekking.
 
Netwerk van architecten
De collectie van Bert Plantagie is tot stand gekomen door de samenwerking met Nederlandse topdesigners zoals Hans Daalder en Stefan Steenkist. De eenvoud van de ontwerpen en het gebruik van natuurlijke materialen zorgen voor een pure uitstraling in elk interieur.
vakantie brazilie
Tube Architecten Gent
Tube is een ontwerpbureau dat actief bezig is met architectuur, interieur- en tuinarchitectuur en kunst. Tube heeft een bijzonder respect voor de natuur en veel aandacht voor duurzaamheid. Mensen en ruimte zijn het uitgangspunt, authenticiteit het doel.
bvarchitecten.be
De BVA - de Beroepsvereniging voor Architecten – werd opgericht in 1970 en was oorspronkelijk de koepel van de Vlaamse Architectenverenigingen die sinds 1905 bestonden onder de Federatie van Architectenverenigingen van België (FAB). Tien jaar geleden werd de werking van de BVA grondig hervormd zodat zij kon evolueren tot een beroepsvereniging die een professionele omkadering creëert voor de architect als spilfiguur binnen de steeds veranderende maatschappelijke context. Hiertoe organiseert BVA culturele activiteiten, sociale evenementen en technische opleidingen in het kader van de permanente vorming. De BVA jaarplanning wordt voortdurend aangevuld met relevante opleidingen en inspirerende activiteiten en dit aan zeer democratische prijzen. Een lidmaatschap bij BVA betekent voor onze leden dat zij kunnen rekenen op goedkopere tarieven voor onze opleidingen en activiteiten. BVA behartigt de belangen voor haar leden en dit niet louter vanuit een commercieel perspectief.

Architecten jobs

STAGIAIR ARCHITECT GEZOCHT IN HET BRUSSELSE
Ons team van 6 personen breidt uit en daarom zoeken we een gemotiveerde stagiair architect om onze werkplaats te vervoegen. Ons bureau is Franstalig en we zoeken een dynamisch iemand om ons te helpen met opdrachten in de andere landstaal. Het bureau verzorgt zowel renovatieopdrachten alsook nieuwbouw. Kennis van ArchiCAD is een plus. Kandidaten kunnen hun cv / portfolio verzenden naar : n.strapart@a2maisons.be
Datum: 04-12-2017
Regio: Vlaams-Brabant


 • STAGIAIR (INGENIEUR) ARCHITECT
  Voor de versterking van het team zijn wij op zoek naar een gemotiveerde, zelfstandige stagiair (ir)architect, met sterke affiniteit voor het ontwerpen, (m/v) voor voltijdse medewerking.
  Datum: 04-12-2017
  Regio: Antwerpen


 • JUNIOR ARCHITECT / STAGIAIR-ARCHITECT / ASSISTENT-ARCHITECT
  Gemotiveerde architect, met kennis of minstens noties van EPB, om het team van een kleinschalig architectenbureau te versterken.
  Datum: 30-11-2017
  Regio: Antwerpen


 • CREATIEVE ZELFSTANDIGE STAGIAIR (IR.)-ARCHITECT
  Goossens & Partners architecten en ingenieurs zoekt een creatieve zelfstandige stagiair (ir.)-architect om het team te versterken. U wordt als stagiair betrokken in alle fases van het bouwproces: van ontwerp tot en met uitvoering, van woningbouw tot appartementen en utiliteitsgebouwen.
  Datum: 29-11-2017
  Regio: Oost-Vlaanderen


 • STAGIAIR GEZOCHT
  Kantoor met ruime ervaring in projectontwikkeling, sociale huisvesting en bedrijfsgebouwen is op zoek naar stagiair om kennis te delen en ons team te versterken. Heel divers takenpakket zoals ontwerpen, tekenen, administratie, werfbezoeken,...
  Datum: 28-11-2017
  Regio: Antwerpen


 • GEZOCHT: STAGIAIR ARCHITECT VOOR KANTOOR OOSTENDE !
  Voor onze afdeling “Gebouwen” zijn wij op zoek naar een gemotiveerde, enthousiaste “Stagiair (Ingenieur) Architect” om samen met een multidisciplinair team te werken aan uitdagende architectuuropdrachten voor de private en publieke sector (kantoor Oostende)
  Datum: 27-11-2017
  Regio: Oost-Vlaanderen


 • STAGIAIR (IR.) ARCHITECT
  Moonarchitects bvba is op zoek naar een stagiair-(ingenieur)-architect of jonge projectarchitect met min. 1 jaar ervaring. Het bureau is gespecialiseerd in woningbouwprojecten (nieuwbouw & renovatie) voor private en publieke opdrachtgevers. Wij bieden een stageplaats aan waar u op korte termijn alle aspecten van het architectenberoep kan doorlopen. Bij interesse graag uw cv en portfolio naar info@moonarchitects.be Meer informatie kan u vinden op : www. moonarchitects.be
  Datum: 19-11-2017
  Regio: Antwerpen


 • GEZOCHT : STAGIAIR (IR) ARCHITECT
  Architectenbureau dirk gillekens bvba is op zoek naar een gemotiveerde stagiair (ir) architect(e) om hun team te versterken. We bieden een gevarieerde stageplaats aan waar alle aspecten van het bouwproces uitgebreid aan bod komen. Stuur je cv en portfolio naar architectenbureau@gillekens.be
  Datum: 15-11-2017
  Regio: Vlaams-Brabant


 • OSAR ZOEKT STAGIAIR
  osar is op zoek naar een stagiair - (ir)-architect op zelfstandige basis. Je bent gedreven, leergierig en werkt goed in teamverband. Je kan zelfstandig werken en deelt graag je kennis met collega's.  Stuur uw sollicitatie naar els.kuypers@osar.be
  Datum: 15-11-2017
  Regio: Antwerpen


 • STAGIAIR-ARCHITECT GEZOCHT
  Architecten.Atelier is op zoek naar een gedreven stagiair-architect om ons team te versterken. Je werkt mee aan verscheidene hedendaagse projecten, zowel verbouwingen als nieuwbouw voor publieke en private projecten. Het takenpakket omvat het uitwerken van projecten van ontwerp tot oplevering en dit op zelfstandige basis. Wij bieden je een stageplaats aan waar je op korte tijd alle aspecten van het architectenberoep leert kennen en beheersen.
  Datum: 14-11-2017
  Regio: Vlaams-Brabant


Het takenpakket van de architect

In de praktijk is de rol van de architect niet beperkt tot het tekenen van bouwplannen en het controleren van de uitgevoerde werken. Het omvat ook de praktische begeleiding doorheen het bouwproces op basis van de specifiek overeengekomen architectenopdracht.

De architect is uw vertrouwenspersoon die uw wensen omzet in werkelijkheid. Hij staat u bij in de keuze van bouwmaterialen en helpt u bij het opvragen en vergelijken van offertes, daarbij rekening houdend met vakbekwaamheid en referenties en uw financiële slagkracht.

De architect is op de hoogte van de wettelijke en reglementaire bepalingen die van toepassing zijn op de constructie en inrichting van het gebouw. Hij controleert de kwaliteit van de werkzaamheden en of de werken uitgevoerd zijn conform de plannen en het lastenboek. Tijdens het gehele bouwproces is de architect uw onafhankelijke adviseur die u bijstaat met objectieve informatie over materialen, technieken en de wetgeving. Hij waakt er ook over dat u in orde bent met de wettelijke en administratieve voorschriften en levert bijstand bij de oplevering van het werk.

Het voorontwerp

Een voorontwerp is zelden meteen raak. Dikwijls moet een idee enige tijd bezinken of rijpen, zowel bij u als bij de architect. Daarom maakt de architect eerst een studie van het bouwproject waarbij hij rekening houdt met uw wensen en behoeften, uw budget, het bouwterrein en de voorschriften verbonden aan de omgevingsvergunning. Het resultaat is een voorontwerp dat u een eerste beeld geeft van hoe uw toekomstige woning er kan uitzien.

Een goed doordacht voorontwerp is van essentieel belang: het vormt namelijk de basis voor alles wat volgt. Neem dus ruim de tijd om het grondig te evalueren. Als het ontwerp niet beantwoordt aan uw verwachtingen, is dit het geschikte moment om bij te sturen. Wijzigingen doorvoeren tijdens het bouwproces kan de werken vertragen (bijvoorbeeld door het moeten aanvragen en laten afleveren van nieuwe vergunningen) en de kosten doen oplopen.

Zolang de belangrijkste projectgegevens, zoals de locatie en het programma, niet wijzigen, kunnen aanpassingen binnen de opdracht leiden tot verschillende voorontwerpen – in de praktijk is het aantal veelal beperkt tot maximum drie. De architect werkt de laatste, in samenspraak goedgekeurde versie uit en vult die aan met een beschrijving van de materialen en een eerste (of aangepaste) raming van de bouwkost.

In die fase beschikt u het best al over een onderzoek naar de bodemstabiliteit, de bodemsamenstelling en een correcte opmeting en uittekening van het perceel of de bestaande toestand van een gebouw. Dit kan problemen in een latere fase vermijden. Uw architect geeft u hierover meer uitleg.

De aanvraag van de omgevingsvergunning 

Op basis van het goedgekeurde voorontwerp en na eventuele raadpleging van de betrokken diensten, stelt de architect het dossier samen voor de aanvraag van de omgevingsvergunning. Dit dossier omvat onder meer alle wettelijk vereiste officiële formulieren; een situatieplan in de gemeente; een correct inplantingsplan dat uw woning situeert op het terrein (en eventueel ten opzichte van aanpalende constructies); de grondplannen, doorsneden en geveltekeningen; de vereiste foto’s van het terrein of de bestaande toestand; de aansluiting op openbare leidingen van de nutsvoorzieningen; de voorziening voor hemelwateropvang; de nodige informatie over bouwmaterialen en bouwtechnieken.

Het dossier moet digitaal worden ingediend via het omgevingsloket (www.omgevingsloket.be). De termijn waarbinnen de gemeente moet beslissen over de aanvraag van de omgevingsvergunning is wettelijk vastgelegd.

 

Het uitvoeringsontwerpdossier

Wanneer u de omgevingsvergunning hebt ontvangen, maakt de architect een uitvoeringsontwerpdossier op. Dit dossier omvat naast de uitvoeringsontwerpplannen en de nodige detailtekeningen, ook een lasten boek (bestek) en eventueel een samenvattende of gedetailleerde meetstaat. Dit laatste is geen wettelijk verplicht document, maar kan zijn nut bewijzen bij het opvragen van prijsoffertes.

Het administratieve lastenboek beschrijft de rechten en plichten van de partijen voor de uitvoering. Het omvat onder andere contractuele bepalingen met de aannemers over de uitvoering, kostprijs en uitvoeringstermijn. Het technische lastenboek omschrijft alle bijzonderheden van het gebouw, de aard en uitvoering van de werken en de kwaliteit en verwerking van de materialen. Detailtekeningen kunnen bepaalde constructie-elementen verduidelijken. In de meetstaat staan de hoeveelheden van alle materialen die gebruikt worden.

Aan de hand van het uitvoeringsontwerpdossier kunnen de aannemers eengedetailleerde offerte opstellen. Dring er bij de aannemers op aan een gedetailleerde offerte op te maken met vermelding van alle eenheidsprijzen.

Controle op de bouwplaats

Eenmaal het aannemingscontract getekend is, kunnen de werken echt van start gaan. De architect is wettelijk verplicht om de uitgevoerde werken te controleren. Dit betekent dat hij geregeld de uitgevoerde werken van de aannemer inspecteert, zijn aandacht vestigt op eventuele uitvoeringsfouten en samen met hem mogelijke problemen voorkomt en deze desgevallend oplost. Hij gaat ook na of de materialen overeenstemmen met de vereisten die beschreven zijn in het lastenboek. Daarnaast adviseert hij bij de planning van de verschillende aannemingen en houdt hij de timing in het oog. De architect bundelt alle informatie met betrekking tot het project in een werfverslag. Dit werfverslag omvat de vermelding van de datum en het uur van de werfbezoeken, een bondige commentaar op de uitgevoerde werken, de vorderingen of vertragingen van de werkzaamheden (bijvoorbeeld bij weer verlet), en de genomen beslissingen. De architect verdeelt het werfverslag onder alle betrokken partijen.

Wanneer de architect niet beantwoordt aan de verwachtingen die geformuleerd zijn in de architectenovereenkomst, kunt u hem voor gebeurlijke gebreken verantwoordelijk stellen. Wijs hem bij een gebrekkige uitvoering van zijn taak schriftelijk op zijn controleplicht.

De bouwplaats begeleiden tot de oplevering

Eenmaal de werkzaamheden in algemene of in afzonderlijke loten opgesplitste aanneming beëindigd zijn, kunnen ze worden opgeleverd. Het is de aannemer die om de oplevering moet verzoeken. Als de Woningbouwwet (beter bekend als de wet Breyne) van toepassing is, of als dit zo contractueel is bepaald, gebeurt de oplevering in twee fasen: de voorlopige oplevering en de definitieve oplevering. De tienjarige aansprakelijkheid start bij de voorlopige oplevering.

De aannemer kan de voorlopige oplevering vragen, zodra hij oordeelt dat hij de aanneming beëindigd heeft of wanneer normale bewoning mogelijk is of het project in gebruik kan worden genomen.

Samen met uw architect gaat u na of alle werken uitgevoerd zijn volgens de vereiste kwaliteitsnormen. Wanneer prijs aanpassingen en de prijs van eventuele meerwerken niet eerder werden besproken en vastgelegd, worden deze op dat moment kritisch doorgelicht. Van de oplevering wordt een proces-verbaal opgemaakt op datum, dat alle partijen ondertekenen. Als er geen tevredenheid is over het geleverde werk, kan de oplevering voorwaardelijk zijn of compleet geweigerd worden.

Voorwaardelijke weigering houdt in dat de aannemer alle eventuele gebreken die u vaststelt binnen een op dat moment te bepalen termijn moet herstellen, eventueel op straffe van een daaraan gekoppelde waarborgsom. Opgelet: als u de woning zonder voorbehoud betrekt, kan dat beschouwd worden als een onvoor waar delijke stil zwijgende aanvaarding van de voorlopige oplevering.

Na verloop van een bepaalde termijn, bijvoorbeeld één jaar na de voorlopige oplevering, volgt de definitieve oplevering. De definitieve oplevering kan stilzwijgend verlopen of gepaard gaan met een laatste bezoek aan de woning, waarbij nog eventuele onvolkomenheden en gebreken die tijdens dat jaar zichtbaar zijn geworden, kunnen worden vastgesteld en verholpen 

 

Tags: Stripster huren - Brandbeveiliging - Villabouw architect - Ben bouwen - Sleutel op de deur prijzen - Steenkorven - Sleutel op de deur bouwen