• 0475/49 18 52
  • info@gruwez.org

Op zoek naar ecologisch bouwen?

Ecologisch bouwen
Stillaan is ecologisch en milieubewust bouwen een tendens aan het worden in Vlaanderen. Ecologisch of milieuvriendelijk een huis of woning bouwen is zeer interessant en de unieke oplossing voor een lage energiefactuur, een ecologische strategie zal zorgen voor een energiezuinige woning. Ecologisch bouwen is anders wonen en anders leven. Voor ecologisch bouwen kunt u terecht bij architectenbureau Frank Gruwez.

Bouwadvies voor ecologisch bouwen.

Gaat u bouwen of verbouwen en wilt u informatie of advies over duurzaam of ecologisch bouwen en wonen? Voor vrijblijvend bouwadvies kunt u terecht bij een adviseur van de Provinciale Steunpunten voor Duurzaam Bouwadvies (externe website). Die steunpunten geven ook infosessies, workshops en vormingen. U kunt ook contact opnemen met het Vlaams Instituut voor bio-ecologisch bouwen en wonen (VIBE vzw) (externe website). Ze adviseren niet alleen over energiezuinig bouwen, maar houden ook rekening met de impact van een woning op de gezondheid.

Bio-ecologisch bouwen
Duurzaam bouwen is goed, bio-ecologisch bouwen is beter. Dat is de stelling van VIBE. Het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen viert zijn dertigjarig bestaan. “Experimenteel is onze zienswijze op duurzaam bouwen allang niet meer”. Maar toch zitten nog veel (ver)bouwers met die ene cruciale vraag: wat is bio-ecologisch bouwen? Bio-ecologisch bouwen is gestoeld op vier belangrijke factoren: materialen, energie, water en ruimte. Bio-ecologisch bouwen bekijkt deze vier thema’s zowel vanuit milieustandpunt als vanuit gezondheidsstandpunt. Het doel van bio-ecologisch bouwen is te komen tot een gezonde geest in een gezond lichaam in een gezond huis in een gezonde leefomgeving. Materiaal Foto: Batiplum Foto: Arkana In plaats van de traditionele materialen maak je zoveel mogelijk gebruik van bio-ecologische alternatieven. Deze zijn gemaakt van (bijna) onuitputtelijke natuurlijke grondstoffen van plantaardige, dierlijke en/of minerale oorsprong. Ze bevatten geen of zo weinig mogelijk chemische toevoegstoffen en belasten het milieu zo min mogelijk waardoor ze ook onschadelijk zijn voor de gezondheid. Materialen op basis van fossiele of petrochemische grondstoffen vallen hierbuiten. Het is evident dat grondstoffen en energiebronnen die lokaal beschikbaar zijn de voorkeur krijgen. Energie en water Het materiaalgebruik is het eerste waaraan je denkt bij bio-ecologisch bouwen. Maar het maakt deel uit van een groter geheel. Zo maak je op vlak van energie gebruik van hernieuwbare energiebronnen, doorgedreven ventilatie en isolatie, spring je rationeel om met het verbruik … Voor het watergebruik gelden dezelfde spelregels: zoveel mogelijk besparen, gebruik maken van regenwater, een goede infiltratie, kleinschalige waterzuivering … Ruimte Ruimtelijke ordening en ecologische stedenbouw vormen een ander belangrijk aspect. Aandacht voor het milieu weerspiegelt zich ook in de ligging van het gebouw. Het totaalpakket van een bio-ecologisch gebouw omvat doordachte keuzes op vlak van energie, water, materiaalgebruik en ligging.

Gezond en milieuverantwoord bouwen en wonen
VIBE vzw verzamelt en verspreidt informatie over gezond en milieuverantwoord (ver)bouwen en wonen. VIBE behandelt de typische onderwerpen zoals energie- en waterbesparing en integreert thema’s zoals gezonde en milieuverantwoorde bouwmaterialen, doordacht ruimtegebruik en ecologische stedenbouw in een alles omvattend verhaal.

Is ecologisch bouwen ook duurder?
Wie beslist om bio-ecologisch te bouwen, denkt vaak in de eerste plaats aan een beter leefmilieu. Maar weet dat natuurlijk bouwen ook goed is voor jezelf. Veel traditionele bouw- en isolatiematerialen bevatten chemische stoffen met verhoogde risico's voor je gezondheid. Vandaag kan je nochtans voor hetzelfde budget met 100% natuurlijke grondstoffen een woning bouwen die minstens even kwalitatief en energiezuinig is. PUUR is een dynamisch aannemingsbedrijf met jarenlange ervaring in strobouw en kalkhennepbouw. Wil je meer informatie over bio-ecologisch bouwen of ben je benieuwd hoe jouw bouwplan kan uitgevoerd met niet-toxische materialen? Contacteer ons dan zeker. Een gepassioneerd team staat voor je klaar!.

Ecologisch bouwen is hip: het is beter voor het milieu en je bespaart ermee op je energiefactuur. Bovendien stelt de overheid steeds strengere energienormen op naar nieuwbouw woningen toe. Helaas vraagt een ecologische woning ook bepaalde maatregelen, zoals de installatie van een warmtepomp en extra isolatie. Deze extra maatregelen kosten natuurlijk ook geld, en die meerprijs schrikt veel mensen af. Maar is een huis bouwen op ecologische wijze ook echt duurder?

Bio-ecologisch bouwen en verbouwen
Wie beslist om bio-ecologisch te bouwen, denkt vaak in de eerste plaats aan een beter leefmilieu. Maar weet dat natuurlijk bouwen ook goed is voor jezelf. Veel traditionele bouw- en isolatiematerialen bevatten chemische stoffen met verhoogde risico's voor je gezondheid. Vandaag kan je nochtans voor hetzelfde budget ...

Ecologisch bouwen vraagt om een hogere investering…

Wie ecologisch wil bouwen, die zal iets meer moeten investeren. Driedubbele beglazing is duurder dan dubbele beglazing, extra isolatie betekent een extra kost en je moet investeren in zonnepanelen en/of in een warmtepomp. Er valt geen eenduidige meerkost te plakken op het bouwen van een ecologische woning, alles hangt natuurlijk af van jouw wensen: een volledig energie neutrale woning is waarschijnlijk duurder dan een ecologische woning die niet volledig energie neutraal is. Wil je energiezuinig bouwen, dan is het vooral belangrijk om een aannemer en een architect te zoeken die hier reeds enige ervaring mee hebben: zij kunnen je een duidelijke inschatting van de kosten geven. Om je toch een richtlijn te geven: een woning met E-peil 60 kost gemiddeld 171.000 euro, een woning met E-peil 35 kost gemiddeld 191.000 euro en een woning met E-peil 20 kost je al gauw 200.000 euro.

Een ecologisch huis kost meer dan een gewoon huis. Die meerkost verdien je echter snel terug, en het is een investering in de toekomst. Eerst en vooral liggen de kosten voor verwarming, elektriciteit en water in een ecologische woning een stuk lager, waardoor je een aanzienlijk bedrag bespaart op je energiefactuur. Daarnaast is het een investering in de toekomst: de overheid legt steeds strengere energievoorwaarden op aan nieuwbouwwoningen, en ecologisch bouwen zit in de lift. Vandaag is ecologisch bouwen misschien nog niet de norm, maar over enkele jaren zal het dat wel zijn. Bouw je vandaag een niet-ecologische woning, dan is die over tien jaar veel minder waard: je woning verbruikt dan immers veel meer energie dan nieuwe woningen. Investeer je nu iets meer in ecologische maatregelen, dan kan je mee met de concurrentie en daalt je woning niet in waarde.

Tags: Stripster huren - Brandbeveiliging - Villabouw - Sleutel op de deur prijzen - Steenkorven - rijschool den haag - Opkoper wagens