• 0475/49 18 52
  • info@gruwez.org

Op zoek naar Huis renoveren?

Huis renoveren
Voor elke renovatie of verbouwing waarvoor een stedenbouwkundige vergunning vereist is, bent u verplicht om een architect aan te stellen. Architectenbureau Gruwez zorgt zowel voor het concept/ontwerp als voor de controle op de uitvoering van de werkzaamheden. Uw wensen zijn ons uitgangspunt en een project is voor ons pas afgerond als u helemaal tevreden bent met het eindresultaten en u zich thuis voelt in uw verbouwde woning . Wij bespreken graag met u de mogelijkheden om voor u een geslaagde verbouwing van uw huis te realiseren.

Woningbouw

Je huis is veel meer dan vloeren, muren en een dak. Het is je thuis, waar je na een lange werkdag tot rust komt en waar je tijd doorbrengt met je gezinsleden. Veel mensen houden oprecht van hun huis en willen er graag zo lang mogelijk blijven wonen. Maar woningen verouderen en we verlangen almaar meer van een huis. De oplossing? Verbouwen en renoveren, zodat je huis even comfortabel en aangenaam wordt als een nieuwbouwwoning. Het klinkt eenvoudig, maar uiteraard komt er heel wat bij kijken.

Volledige renovatie van oude woning.

Ik overweeg om oude woning te kopen en volledig te renoveren, zie foto's in bijlage. Zoals je ziet is het woning met gelijkvloers waarop zadeldak zit. Woning is volledig onderkelderd waarvan voorzijde op straatniveau zit en achterzijde onder woning zit. Mijn doel is om er moderne woning met dak van te maken die bovendien ook nog eens energiezuinig is. Ik zou dus: - Gevelsteen vervangen. - Volledige indeling veranderen, gelijkvloers als verdieping onder dak, dus binnenmuren afbreken en opnieuw opbouwen. - Nieuwe sanitaire voorzieningen. 2 badkamers warvan 1 met douche en bad en 1 met douche voorzien, wc beneden en boven installeren. - Nieuwe elektriciteit. - Achteraan kleine ramen vervangen door grote schuiframen. - Dakconstructie volledig vervangen om zo de helling te vergroten zodat schuine wanden minder plaats afpakken. Eventueel dakopbouw, dakkappellen, voorzien om nog extra ruimte te hebben. Ik mag van bouwkundige voorschriften geen extra verdieping + dak toevoegen omdat ik anders te hoog boven andere woningen uitkom. Dus ik moet verplicht boven gelijkvloers met zadeldak werken. - Energiezuinig dus warmtepomp en plaatsing zonnepanelen zodat ik alles op elektriciteit kan doen. - Ingang kelder is nu 1 garagepoort, dit wil ik vervangen door inrit voor 2 wagen, inclusief automatische garagepoort. - Woning volledig isoleren naar de strenge normen van vandaag. - Airco voorzien in keuken + woonruimte + slaapkamers. - Extra zaken waar ik nu niet aan denk maar onvermijdelijk zijn.

Premies voor renoveren
Gaat u uw woning renoveren of verbouwen? Dan komt u misschien in aanmerking voor meerdere premies of financiele voordelen. Zowel de verschillende overheden, de netbeheerders, de gemeenten als de provincies geven premies. Of u in aanmerking komt voor een premie of voordeel hangt af van een aantal voorwaarden. Die voorwaarden zijn specifiek per premie Renovatie- en verbouwingswerken Bent u van plan om werken uit te voeren aan uw woning? Ga dan vooraf na voor welke werken u een premie kunt aanvragen en wat de voorwaarden zijn. Zo kunt u uw werken optimaal spreiden en weet u aan welke technische vereisten bijvoorbeeld uw dakisolatie moet voldoen om voor een premie in aanmerking te komen. Op de website premiezoeker.be (externe website) krijgt u het meest volledige overzicht van de mogelijke premies die u kunt krijgen voor de werken die u wilt uitvoeren.

Renovatie woning - Renoffice
Renovatie van je woning gepland? Prima idee, want ze levert heel wat voordelen op. Meer comfort, luxe en een nieuwe look. En natuurlijk stijgt ze ook in waarde, interessant bij een eventuele verkoop. De werken zelf blijven over het algemeen goed betaalbaar, omdat de overheid renoveren en energiebesparende maatregelen aanmoedigt. Je geniet van financiele voordelen die alleen gelden voor renovatie. (En niet voor nieuwbouw.)

Alles wat je moet weten over je huis renoveren
Waarom je huis renoveren? De ene renovatie is uiteraard de andere niet. Veel mensen spreiden hun verbouwingen en renovatieprojectjes over verschillende jaren. Het ene jaar breken ze de oude badkamervloer uit, terwijl ze in het volgende jaar de hal een nieuwe verflaag geven. Veel hangt af van je behoeften. Er zijn meerdere redenen denkbaar om je bestaande woning of appartement te renoveren: Je behoeften of je gezinssituatie zijn veranderd Misschien zag je gezinssamenstelling er helemaal anders uit toen je de woning kocht of bouwde. Zijn de kinderen ondertussen het huis uit? Of is er net een kindje bijgekomen? In elk geval kun je bepaalde ruimtes in je huis herbestemmen. Wie plaats over heeft, kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een oude slaapkamer om te toveren in een sauna. Maar je kunt eveneens een renovatie aanvatten om je huis klaar te maken voor de komst van een nieuwe bewoner.

Tien gouden tips voor een vlotte renovatie van je woning

Eric Cloes, hoofdredacteur van 'Ik Ga Bouwen & Renoveren', buigt zich over renovaties en geeft tien tips mee om een renovatie vlotter te laten verlopen.

In principe zijn er twee soorten verbouwingen of renovaties. Enerzijds is er de jaarlijkse slijtage, die je geregeld onder handen moet nemen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: een nieuw dak, de elektriciteit vernieuwen of de boiler laten vervangen. Dit zijn renovaties waar je niet om heen kan.

Daarnaast heb je verbouwingen die je uitvoert om je woning te verfraaien en te laten stijgen in waarde. Je woont al enkele jaren in je huis, en je vindt het nu toch wel tijd is om verfraaiingswerken te laten uitvoeren. Hier is het ook interessant om te kijken naar verbouwingen die je achteraf ook iets kunnen opleveren: met andere woorden verbouwingen die de woning doen stijgen in waarde.

Een verbouwing, of het nu het repareren van jaarlijkse slijtage is of verfraaiingswerken, is nooit echt fijn. Daarom is het belangrijk om op voorhand een gefundeerd plan te maken, waarop je stap per stap de verbouwing gaat opvolgen. Wij gingen ons licht opsteken bij Eric Cloes, hoofdredacteur van Ik Ga Bouwen & Renoveren, over verbouwen. Hij geeft enkele tips mee over hoe je een verbouwing zo goed mogelijk kan laten verlopen:

1. Verzamel zoveel mogelijk informatie

Het verzamelen van informatie is het begin van het avontuur. Koop verbouwingstijdschriften of interieurboeken: je kan nooit genoeg ideeen opdoen. Het is nooit makkelijk om je stijl te bepalen. Daarom kan je hiervoor ook samenwerken met een interieurspecialist. Hij of zij zal je dan op weg helpen naar het interieur waar je van droomt.

2. Laat je ook inspireren door het internet

Het internet bevat een schat aan interieurinformatie en verbouwingstips. Je kan je niet enkel laten inspireren, maar ook informatie opzoeken over aannemers en bouwbedrijven in de buurt. Fora kunnen interessant zijn voor een antwoord op specifieke vragen. Je kan je ook laten inspireren door de woningen en interieurs op de website van Ik Ga Bouwen & Renoveren.

3. Zijn structurele verbouwingen echt een noodzaak?

Denk er goed over na of het echt nodig is om breekwerken te gaan uitvoeren of een beetje decoratieve aanpassingen volstaan. Wanneer je structurele veranderingen gaat doen, heb je een architect nodig. Bij het uitvoeren van geen structurele werken, bijvoorbeeld bij het weghalen van een niet-dragende muur, heb je geen architect nodig. "Een architect is zo goed als altijd verplicht bij een verbouwing. Vanaf de moment dat je een verandering aan de gevel doet of de woning structureel gaat aanpassen, moet je steeds een architect onder de arm nemen," zegt Eric Cloes.

4. Maak een financiele raming

Financieel bekijken hoe je ervoor staat, je kan daar niet om heen. Wat is je budget, kan je daar nog buiten gaan (m.a.w. heb je reserves) en indien niet waar gaan we dit geld vandaan halen? Het is essentieel om voor de verbouwing een financiŽle raming op te maken. Noteer welke ruimte je onder handen wil nemen, informeer over prijzen en beslis over het budget. Toch belangrijk om steeds ook een kleine marge in te bouwen. Voor de huidige prijzen van materiaal en bijvoorbeeld hypotheekrentevoeten kan je ook steeds terecht achteraan in het magazine Ik Ga Bouwen & Renoveren.

5. Vergelijk offertes van verschillende aannemers

Beslis nooit meteen met wie je voor de verbouwing in zee wil gaan. "Veel verschillende offertes aanvragen is niet nodig. Baseer je op offertes van vier of vijf verschillende aannemers," aldus Eric Cloes. "Bij de keuze van aannemer zijn er twee belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden: is hij uit de buurt? (weinig transportkosten) en wat zijn de referenties van deze aannemer?"

6. Weeg af wat je zelf kan doen

(Gratis) Helpende handen kunnen het verschil maken. Probeer zelf zoveel mogelijk van de klusjes op te knappen of vraag aan familie om een handje te komen helpen. Het werk zal tussendoor sneller vooruitgaan en je zal ook financieel wat kunnen besparen. "Toch valt dit financiele voordeel te bezien. Zo moet je er rekening mee houden dat professionele aannemers 6 procent betalen op materiaal," aldus Cloes. "Wanneer je dit materiaal zelf koopt, zal je 21 procent btw moeten betalen. Je kan dus best zelf aan de slag gaan als je weinig materiaal moet kopen, bijvoorbeeld afbraakwerken, en bij het plaatsen van bijvoorbeeld een badkamer kan je best een aannemer inschakelen."

7. Plan de verbouwing

Stel op voorhand een schema op. Hiermee kan je de verschillende stappen en hun duur goed opvolgen. Wanneer blijkt dat iets langer gaat duren dan op voorhand afgesproken, spreek je de vakmensen hier op aan. Bovendien moet je ook alles in de juiste volgorde doen. Anders zit je misschien op een bepaald moment vast en kan je niet verder met het volgende. Absoluut te vermijden!

8. Blijf de financien opvolgen

Blijf steeds met je neus op de financien zitten. Laat het ooit tussen je vingers glippen, maar hou dit steeds goed in de gaten. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan en weet je steeds waar je aan toe bent.

9. Goede vaklui

Sommige onderdelen van de verbouwingen wil je zelf doen, dat kan. Maar soms is het toch ook aangeraden om goede vakmensen in dienst te nemen. Hierdoor zullen de werken misschien een heel stuk sneller gaan. Bijvoorbeeld wanneer je een huis huurt en je dreigt dubbele huur te gaan moeten betalen, dan kan je beter een vakman inschakelen. De belangrijkste eigenschap van een goede vakman is stiptheid. Zo krijg je al een kleine indicatie van of de werken op tijd zullen afgerond zijn of niet.

10. Spreek steeds een einddatum af

Wie voor een verbouwing in zee gaat met een aannemer en zijn vakmensen, moet steeds een einddatum worden afgesproken. Dit staat verplicht in de overeenkomst. Laat je niet in de luren leggen en volg dit nauwgezet op. Bij het onderhandelen van het contract, kan je steeds ook vertragingsclausules laten opnemen 

Tags: traplift - Opkoper schadewagens - Dakwerker Wilrijk -